Innan du skickar pdfer

Checklista före tryck
Slipp enkla misstag som tvingar dig att skicka om.
 Kontrollera punkterna nedan innan du skickar ditt original för tryck.

Rätt dokumentformat
Dokumentformatet ska vara exakt som den färdigskurna produkt som du vill få ut. Gör alltid dokumentet i skala 1:1. Gäller även stora format.
För bilder gäller följande:
RGB-bilder skall vara konverterade till Adobe RGB – obestruket och bestruket papper
 CMYK-bilder skall vara konverterade till Coated Fograd 39 (ECI) – bestruket papper
 CMYK-bilder skall vara konverterade till Uncoated 29 (ECI) – obestruket papper
Det går bra att blanda RGB och CMYK under förutsättning att ovanstående profiler används.
Baka INTE in profilerna vid PDF-export.
Är bilderna i rätt upplösning? Generellt ska bilderna vara sparade i 300 ppi för 150 linjers raster. Det är viktigt att du kontrollerar att alla bilder är i rätt upplösning.
Gör alltid utfall. Alla bilder och objekt som ska ligga ända ut i kanten på sidan skall ha ett utfall på 3 till 5 mm, annars riskerar du att få en vit kant då skärningen inte alltid är helt exakt. Observera att delar av bilden alltså ska ligga utanför dokumentytan. Detta gäller dock inte i mitten av ett uppslag.
Namnge färgen rätt. Samma färg måste heta likadant överallt i dokumentet. Pantonefärger ska till exempel ha precis samma beteckning överallt där det förekommer, annars riskerar man att en extra plåt körs ut.
Ta bort onödigheter. Rensa dokumentet från färger och typsnitt som inte används, ibland kan det råka hamna som ett mellanslag eller en blankrad någonstans.
Skapa textkonturer. All text som ligger i eps-filer ska du göra bild av.
Bifoga bilder och typsnitt. Bifoga de bilder, loggor och typsnitt som används i dokumentet. Indesign har funktioner som sköter detta åt dig, packar ditt jobb. Skickar du en tryckfärdig pdf behövs ej detta.
Använd äkta typsnitt. Använd bara äkta kursiver, kapitaler, fetstil och liknande. Klicka alltså inte på knapparna i layoutprogrammet med samma funktioner. Risken är att det kommer ut fel genom rippen.